לגליזציה של קנאביס – הערכה ההשפעות בשטח

מספר גדול של מדינות החלו לאשר לגליזציה בקנאביס שאינו רפואי החל מקנדה בשנת 2018 וכלה במספר רחב של מדינות בארה”ב משנת 2012. המחקר הבינלאומי למדיניות הקנאביס (ICPS) מנסה להעריך את ההשפעות הבאות עקב מדיניות זו. ה- ICPS ערך סקר אשר נערך על גילאים 16-65 בקנדה ובארה”ב. תחומי הסקר העיקריים כללו: שכיחות דפוסי השימוש בקנאביס, רכישה ומחיר, צריכה וסוגי מוצרי הקנאביס הנמכרים, סביבה קמעונאית מסחרית, שימוש בעייתי והתנהגויות סיכון ועוד. ה- ICPS ציין הבדלים משמעותיים בשימוש בקנאביס בתחומי שיפוט עם מסגרות רגולטוריות שונות. כמו כן, המחקר העתידי דוגל בבדיקת שינויים הנעשים לאורך זמן בשימוש בקנאביס וההשפעות הנלוות עם הלגליזציה בקנדה ובמדינות נוספות בארה”ב. 

מדיניות הלגליזציה 

על פי חוק הקנאביס בקנדה וארה”ב הממשלה הפדרלית היא: בעלת האחריות העיקרית לייצור הסם,

  1.  לגידולו.
  2. לבדיקות שנערכות עליו. 
  3. לרישוי.
  4. למכירות הרפואיות.
  5. לפרסום ומגבלות השיווק. 
  6. לתוויות אזהרה בריאותיות.
  7. וכן לרשות מיסוי משותפת.

 על המחוזות מוטלת האחריות העיקרית לוויסות המכירות הקמעונאיות וכן היכולת להעלות את גיל המינימום לשימוש בקנאביס. כמו כן, הממשלה הפדרלית התחייבה בנוסף להשתמש בהכנות המגיעות ממס הקנאביס לשם מימון מסעות חינוך ציבוריים ותמיכה במימון שירותי בריאות הנפש וההתמכרות. 

 

האבולוציה של הלגליזציה והשפעותיה

האבולוציה המהירה של שוק הקנאביס מדגישה את הצורך של פיקוח מקיף ומתמשך על השימוש בקנאביס בפירוט גדול יותר ממה שהוכח בסקרים קודמים על האוכלוסייה. המחקר של ה-ICPS  מספק הערכות מפורטות יותר של צריכת הקנאביס כמו סוגי הקנאביס הנמצאים בשימוש ומפגיש עם דפוסי שימוש בעייתיים. כמו כן, ההשפעה של הלגליזציה של הקנאביס לא היא שתקבע האם חוקי הקנאביס הם חוקיים, אלא כיצד חוקים אלה מוסדרים במסגרת המשפטית באותן המדינות. לכן, המטרה העיקרית של ה- ICPS היא לבצע בחינה של הבדלים במסגרות הבקרה של הקנאביס הנעשות על ידי השוואה בין מחוזות קנדיים לבין מדינות ארה”ב שהתירו שימוש גם בקנאביס לא רפואי. השוני בין שתי המדינות הללו בא לידי ביטוי בתחומי השיפוט “החוקיים”. תחומים אלה כוללים רמות מיסוי, גישה לקמעונאות, הגבלות גיל מינימליות והגבלות שיווק- מה שמספק את ההזדמנות להעריך את ההבדלים הפוטנציאליים ביעילות גבוהה יותר. רוב הספרות עד היום בדקה את השפעת הלגליזציה בהסתמך על סקרי חתך שלא הבחינו בין שינויים של תופעת החילון של האוכלוסייה לבין אלה המיוחסים ללגליזציה. הסקר של ה-ICPS  לעומת זאת מסוגל לאפיין טוב יותר מעבר משווקים לא חוקיים לחוקיים. לגליזציה של ייצור קנאביס ומכירה לשימוש שאינו רפואי מייצג את אחת ההתפתחויות המשמעותיות ביותר בשימוש בחומרים במאה האחרונה. ההשפעה של הלגליזציה היא תהליך ארוך וההשפעה שלו על בריאות הציבור מעידה על האופן בו השוק מוסדר. בהתחשב בכך שהמדיניות העיקרית בנושא הטבק למשל התפתחה לאחר יותר מ60 שנים של רגולציה, היעילות של המדיניות בנושא הקנאביס תמשיך ותתפתח בשנים הקרובות וכך יהיה אפשר להעריך את כלל ההשפעה על בריאות הציבור החי במדינות בהן הותרה הלגליזציה.

Call Now Button
WhatsApp
היי, נעים מאוד. במה אפשר לעזור?

צור קשר

מעוניין שניצור עמך קשר?
השאר לנו פרטים

אתר זה מאובטח באמצעות reCAPTCHA וגוגל בכפוף למדיניות פרטיות ו- מדיניות שימוש.
  • מרכז גולד ממוקם ברחוב שלמה המלך במרכז תל אביב, שלוחות בגוש דן.
דילוג לתוכן