פעמים רבות ההתמכרות של בן משפחה משפיעה ומקשה על כלל המשפחה לא פחות מאשר על המתמודד עם התמכרות, לעיתים – אף יותר. לראות את בן/ת המשפחה מאבד שליטה על חייו, סובל ולא מצליח להביא את עצמו לידי ביטוי, לא מתנהג כתמול – שלשום ואז לדאוג לו ללא הרף לנסות לעזור ולחוות המון תסכול. לא לחינם התמכרות נחשבת ל”מחלה משפחתית”. גם כאשר נראה שבן/ת המשפחה מחזיר שליטה לחייו ונכנס לתוכנית גמילה/ מתאמץ להיגמל, גם אז הפחד המשפחתי מנפילות (השנויות) תמיד נמצא ומאיים. כמו כן, הקשיים של התמודדות מהבושה הטיפוסית שמלווה את ההתמכרות, השימוש שיצא משליטה, הסטיגמה והקשיים הכלכליים הם כולם נחלתו הקשה של המתמודד עם התמכרות אך גם של משפחתו. ולהם ישנה גם הדאגה לקרוב אהוב, דאגה שאין שני לה ושעלולה להסב המון כאב, חרדה ואף מצב רוח מדוכא.
גם לרשות בני המשפחה עומדים כלים והם אינם צריכים לחוות את כל המעמסה הנפשית הזאת לבדם. ישנם קבוצות תמיכה מיועדות למשפחות ומקורות עזרה נוספים שיכולים לספק מידע ותמיכה שלא תסולא בפז. המשפחה יכולה ללמוד יותר לעומק את טיב ההתמכרות ולפתח דרכי תקשורת מיטיבות לכלל בני הבית, להבין את בן/ת המשפחה המכור וקשייו וכך לא להערים קשיים נוספים ולתמוך היכן שניתן, לתת גבולות אוהבים רגישים ונכונים, לספק אמפתיה וחמלה.
חשוב לבני המשפחה להבין כי המכור בהגיעו להתמכרות כבר אינו נמצא במצב של ‘שימוש נעים’ שמרוכז בלהיטיב עם עצמו (אם היה כזה), וכדאי שלא יציירו אותו ככזה בעיניהם. חוויית ההתמכרות מעורה בהמון כאב וקושי, חוסר מודעות, פחד וחוסר שליטה. ותהליך הגמילה משמש גם כתהליך החזרת השליטה לחיינו. דווקא בזמנים אלו ומתוך כל הקושי חשוב לגלות סולידריות והבנה ולעזור לכל בני הבית לחבור חזרה יחד (רה- אינטגראציה של הגרעין המשפחתי).
חשוב להיות מודע, כי לעיתים המשפחה מתוך אהבה, חמלה, דאגה ושותפות מנסה להקל על סבלו של המתמודד עם התמכרות על ידי עזרה כספית או ניסיונות אחרים לפתור את בעיותיו של בן המשפחה למענו. ניתן כי אתם לא מאפשרים לבן המשפחה להתעמת עם בעיותיו ודווקא משמרים מצב של התמכרות בקרבו. חשוב לא להקשות על תהליך הגמילה אך גם לזכור שזהו תהליך של האדם המתמודד עם ההתמכרות. תובנה שתשאיר אתכם בני המשפחה – חזקים למענו/ה וגם תאפשרו לתהליך להתרחש מבלי להערים קשיים מיותרים. אפשר גם שבני הבית יחוו מניפולציות מצד בן המשפחה המכור, שינסה לנצל דאגותיהם ואהבתם למען צורכי ההתמכרות שלו. חשוב להיות ערים לכך ומאידך לא להאשים ולנסות שלא להיפגע מהתנהגות זו. זה לרוב באמת לא אישי.
לא פעם המשפחה נכנסת למעין ‘סחרור’ ובו היא מתביישת במכור/ה, על הנזק שהוא מסב לבני הבית ועל התדמית שהוא מקנה להם. מאידך, המכור עצמו גם רואה עצמו כמקור לכל הבעיות המשפחתיות והכאב שמתחולל במשפחה. חשוב לזכור, תמיכת והבנת המשפחה הינם מרכיבים חשובים בתהליך הגמילה ולמעשה במקרים בהם המשפחה נרתמת ותומכת אנו רואים הרבה יותר מקרי הצלחה בהפסקת השימוש.
לאחר תחילת תהליך הגמילה מקנאביס נסו לא להראות פטרונות ולהוכיח את בן המשפחה המכור. לא לאיים על בן המשפחה המכור ולמצב עצמכם במין קואליציה נפרדת ומובחנת ממנו. הימנעו מהאשמות והטפות, תתמכו אך הישארו חזקים בעצמכם. תאמינו בו בכל מאודכם אך תקבלו את האפשרות כי ניתן שימעד וכך לא תפתחו ציפיות בלתי מותאמות (זה לא יטיב איתכם ולא איתו), ואם ימעד ראו זאת כחלק בלתי נפרד מהתהליך. כך תהוו גם מודל של חוסן נפשי, חוזק ואהבה עצמית.