צעד ראשון בהתמכרות וגמילה מקנאביס

בשנים האחרונות אנו רואים עלייה במספר האנשים הפונים לעזרה לטיפול בהתמכרות לקנאביס ובו בעת שיח הלגיטימציה של קנאביס הופך נפוץ והופך את החשיפה וההכרה במצבנו לקשה אף יותר. את ההתמכרות לקנאביס מלוות תחושות קשות ומורכבות. פעמים רבות את ההתמכרות לקנאביס מלווה תחושת חוסר אונים מול הסם, העדר שליטה על חיינו, בדידות, ריקנות ומצוקה לא פשוטה. כאשר אדם סובל מהתמכרות במרכז החוויה עומד הסבל וללא מרכיב זה בחוויה – סביר כי לא היה ניגש לבקש עזרה. עדיין, לנו כחברה קשה להכיל כי יש דבר כזה “התמכרות לקנאביס” (העלולה לנבוע מהפרעת שימוש בקנאביס CUD – cannabis use disorder), העדר השיח מקשה עוד יותר על אדם הסובל מהתמכרות להודות בתחושת חוסר האונים מול הסם ועוד ללכת לבקש עזרה. תחושה שלעיתים מועצמת על ידי הרגשת בושה ואשמה. מריחואנה גם הופכת לפופולארית בקרב צעירים ואנו רואים כי צעירים מתחת לגיל 18 שצורכים מריחואנה ייטו יותר בעתיד לפתח תלות בסם.

כאמור, השיח אודות נזקי הקנאביס נעדר, אך לא רק. פעמים רבות טענות בדבר האפשרות שבכלל יש דבר כזה “התמכרות למריחואנה” נשללות על הסף ומפקפקים בהן. המריחואנה מוצגת רק כצמח פלאי, יעיל ובלתי מזיק כמעט לחלוטין. כמה פעמים שמעתם “תקבל מנת יתר ממים לפני שתקבל ממריחואנה”? “מריחואנה לא ממכרת בכלל, אם כבר אפשר לדבר על סיגריות כממכרות”? “זה סם קל, אם בכלל”? מאידך, כמה פעמים שמעתם אודות אנשים שחווים שימוש בלתי נשלט, התמכרות וכו’? והמספרים אינם זניחים כלל ונמצאים במגמת עלייה.

איך אדע אם אני חווה התמכרות למריחואנה? כדי לענות על שאלה זו – כדאי לשאול “האם אני מצליח/ה להפסיק שימוש במריחואנה והאם השימוש במריחואנה פוגע בחיי/  איכות חיי באיזו שהיא דרך?”. שימוש הופך להתמכרות כאשר אנו לא מצליחים לחדול משימוש למרות שאנו מבינים כי השימוש במריחואנה פוגע באספקטים רבים בחיינו. 

שאלות נוספות שכדאי שאשאל את עצמי כצעד ראשון לפני הכניסה לתהליך הגמילה הינן: 

  • איך אני מתמודד עם מצבים של חרדה ולחץ?
  • מה הם תחביבי ומה אני עושה בזמני הפנוי?
  • מי הם חבריי וסביב אילו פעילויות אנו נפגשים?
  • מהו הדימוי העצמי שלי?
  • כמה קנאביס אני צורך ומה הקנאביס צורך ממני ומה הוא מספק לי חזרה? 

שאלות אלו יכולות לחבר אותך לתהליך ולספק לך המון מידע על אופי ההתמכרות שלך. ניתן שהשאלות הללו דווקא יקבלו תשובות מסועפות. אולי אפילו יהיה חשש לוותר על הקנאביס וכל מה שנראה שהוא מספק ברגע נתון. תחושות קוטביות (דו משמעיות) אלו הן טבעיות ומהוות חלק מתהליך הגמילה.

אם כשאינך צורכ/ת קנאביס את/ה חש חוסר שקט, קשיים בשינה, מצבי רוח קשים, עצבנות, תשוקה לקנאביס וחוסר תאבון – ייתכן כי את/ה חווה תסמיני גמילה וכדאי לשקול קבלת עזרה חיצונית. אינך צריכ/ה לעבור זאת לבד. אם את/ה מתבייש/ת אולי יעזור לך לזכור כי אנשים רבים נמצאים במצבך (ע”פ מחקרים עדכניים כ- 30% ממשתמשים בקנאביס עלולים לפתח הפרעות שימוש) ופעמים רבות עזרה חיצונית עשויה להקל. זאת ועוד, יכול להיות שכבר חווית ניסיונות רבים (מינוריים או משמעותיים) להפסיק את השימוש בקנאביס. אל תתנ/י לניסיונות עבר שלא צלחו לייאש אותך, ההפך הוא הנכון – הכישלונות הללו הם חלק אינטגרלי וחשוב בדרך להצלחה.

הטיפול בהתמכרות צריך להיות הוליסטי ולגעת בכל תחומי החיים שנפגעו בעקבות השימוש, לגעת בסיבות השונות לשימוש, בתנאים המתקיימים בזמן השימוש (לרבות אנשים, מצבים, דברים ומקומות) וכו’. התהליך אינו פשוט ודורש אומץ, נחישות, כנות, התמדה וכוחות ככל שקיימים בנמצא, אך אם ישנה ההכרה בקיום ההתמכרות והרצון לשנות – זהו צעד כביר בכיוון הנכון. 

Call Now Button
WhatsApp
היי, נעים מאוד. במה אפשר לעזור?

צור קשר

מעוניין שניצור עמך קשר?
השאר לנו פרטים

אתר זה מאובטח באמצעות reCAPTCHA וגוגל בכפוף למדיניות פרטיות ו- מדיניות שימוש.
  • מרכז גולד ממוקם ברחוב שלמה המלך במרכז תל אביב, שלוחות בגוש דן.
דילוג לתוכן