צריכת קנאביס בקרב בני- נוער

צריכת קנאביס בקרב בני נוער: כיצד זה באמת משפיע ואיך מפחיתים את הנזק?

בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי ביחס של החברה לצריכת קנאביס. אם בעבר ההרגל הזה נתפס בעיני רוב האוכלוסייה כשלילי ומסוכן, הרי שהיום ההתייחסות אליו הרבה יותר מקלה, בין היתר בעקבות מחקרים שמצביעים על יתרונות בריאותיים שיש לקנאביס בתמיכה בטיפול במחלות שונות.

עם זאת, חשוב לעשות הבחנה ברורה בין ההשפעות המיטיבות שעשויות להיות לקנאביס על אנשיםגרים לבין ההשפעות שעלולות להיות לו על בני נוער שנחשפים אליו בגיל צעיר וצורכים אותו מבלי להבין את הסכנות שטמונות בכך בטווח המיידי ובטווח הארוך. אז בואו נבין מהן ההשלכות של צריכת קנאביס בקרב בני נוער:

“יותר מסוכן מאלכוהול למוחות צעירים”

מחקרים שנערכו על צריכת קנאביס בקרב בני נוער מצאו כי ההרגל הזה עלול לפגוע בבריאות הנפשית ובתפקוד המוח בגיל צעיר. לדוגמה, במחקר נרחב שפורסם בכתב העת American Journal of Psychiatry נמצא כי צריכת קנאביס בקרב בני נוער עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי הרבה יותר מצריכת אלכוהול.

“המחקר הזה נועד בראש ובראשונה לבחון את ההשפעה של צריכת אלכוהול על התפתחות קוגניטיבית בגיל ההתבגרות”, מספרת מי שהובילה את המחקר, ד”ר פטריסיה קונרוד, מומחית לפסיכיאטריה מאוניברסיטת מונטריאול. “אבל המחקר הזה התחיל עשר שנים לפני שפורסם, כשעוד ידענו הרבה יותר על אלכוהול משאנחנו יודעים על קנאביס. לאורך השנים, הצלחנו להבין יותר על השפעות הקנאביס בעקבות המחקר שלנו.

לדבריה, החוקרים ציפו לגלות  שההשפעה השלילית של האלכוהול על בני נוער משמעותית יותר מזו של הקנאביס, אך הנתונים חשפו תמונה אחרת. לאחר שאספו מידע על יותר מ-3,800 בני נוער במונטריאול שבקנדה, גילו החוקרים כי בממוצע, בני הנוער שצרכו יותר קנאביס חוו את הירידה המשמעותית ביותר ביכולות קוגניטיביות לרבות הזיכרון, החשיבה התפיסתית ודחיית סיפוקים. זאת בהשוואה לבני נוער שצרכו אלכוהול או שלא צרכו שום חומר.

הפסקות קצרות יכולות להועיל

 לאורך השנים נעשו מחקרים רבים שבחנו את השפעת הקנאביס על מוחות צעירים. סקירה השוואתית נרחבת שפורסמה ב-2018 בכתב העת המוביל JAMA Psychiatry בחנה לא פחות מ-69 מחקרים העוסקים בצריכת קנאביס בקרב בני נוער ומצאה כי הקנאביס אכן גרם לירידה בתפקוד הקוגניטיבי של בני הנוער שצרכו אותו.  

הנתונים מראים כי צריכת קנאביס בקרב בני נוער עלולה לעורר בעיות נפשיות שכבר קיימות אצל אותם הנערים אך אינן פעילות, ולהגביר תופעות כמו לחץ נפשי, חרדה ודיכאון. בנוסף, כשמתחילים עם ההרגל הזה בגיל צעיר, עולה הסבירות שהוא ילווה את הנער גם בבגרות ויהיה לו הרבה יותר קשה להיפטר ממנו אם ירצה בכך.

אז איך אפשר לעזור לבני הנוער להיפטר מהתלות בקנאביס?

ההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות מאפשרות למתבגרים לשים את ידיהם על סמים, בהם קנאביס, בקלות רבה יותר מבעבר – ולכן  מומלץ לכל הורה לנסות ולהיות יותר מעורב בחייהם של ילדיו, כדי שיוכל לזהות בעיות, שלעיתים בני הנוער לא מודעים להן.

לרוב כעס ושיפוטיות לא יסייעו לכך – להיפך, הם רק יגרמו לילדיכם להרגיש לא בנוח לשתף אתכם בדברים שעוברים עליהם. מנגד, אם תבהירו להם שהם יכולים לדבר איתכם על הכול – גם על הדברים הקשים והלא נעימים – זה בהחלט עשוי לייצר בסיס טוב לתקשורת חיובית שתעזור לכם להעמיק את מערכת היחסים ביניכם ולזהות בעיות לפני שהן מחמירות.

ואם ילדיכם כבר צורכים קנאביס באופן קבוע, חשוב לבחון אפשרויות יעילות לגמילה. ככל שמתחילים את תהליך הגמילה מקנאביס בשלב מוקדם יותר – כך יהיה קל יותר להשתחרר מההרגל המזיק. חשוב לדבר עם נערים מתבגרים על הסכנות שבצריכת קנאביס – לא ממקום שיפוטי או מאשים, אלא ממקום של דאגה ואמפתיה, משום שללא שיתוף פעולה של הנער, התהליך כולו לא יעבוד. במקרה שיש תחושה שהמצב יצא משליטה מומלץ להיעזר בגורם מקצועי עם ניסיון בטיפול בהתמכרויות בקרב בני נוער, כדי למצוא שפה משותפת שתפתח צוהר להחלמה ולריפוי. 

כיום יש מגוון רחב של כלים שהוכחו במחקרים קליניים ככאלו שיכולים לסייע לבני נוער ולמבוגרים להשתחרר מהתמכרות לקנאביס ולהצליח בתהליך הגמילה מהסם. כדי שהתהליך יצליח, יש צורך בגיבוש מעטפת טיפולית של אנשי מקצוע בעלי התמחות בתחום הגמילה מקנאביס, בהתאמה אישית על פי הצרכים והאופי הייחודי של האדם.

Call Now Button
WhatsApp
היי, נעים מאוד. במה אפשר לעזור?

צור קשר

מעוניין שניצור עמך קשר?
השאר לנו פרטים

אתר זה מאובטח באמצעות reCAPTCHA וגוגל בכפוף למדיניות פרטיות ו- מדיניות שימוש.
  • מרכז גולד ממוקם ברחוב שלמה המלך במרכז תל אביב, שלוחות בגוש דן.
דילוג לתוכן